Pirot: Mlekara opet pravi kačkavalj

Bez autora
Nov 28 2011

Na 50. rođendan, pirotska Mlekara dobila je svoj drugi život. Posle desetogodišnje pauze i raznih kupoprodaja, Privredno društvo „Eko Teman grup“ iz Kovina, u ponedelajkje pokrenulo proizvodnju u kojoj je uposleno pedesetak radnika. U vaskrsavanje pogona kapaciteta 60 tona mleka dnevno su uložene milionske sume, od oktobra 2008. kada su postali vlasnici čuvene Mlekare. Nisu imali pomoć raznoraznih fondova. Sve što su uložili dolazi iz vlastitih izvora. Pun obim proizvodnje ostvariće se krajem marta i početkom aprila iduće godine, kada će se uposliti još 100 do 150 radnika. U sirovinsku bazu investiraće se dogodine još oko dva miliona evra, a na njihovu farmu na Belim Vodama na Staroj planini, prispeće veliko stado ovaca i koza iz Nemačke.

Pirot: Mlekara opet pravi kačkavaljNa 50. rođendan, pirotska Mlekara dobila je svoj drugi život. Posle desetogodišnje pauze i raznih kupoprodaja, Privredno društvo „Eko Teman grup“ iz Kovina, u ponedelajkje pokrenulo proizvodnju u kojoj je uposleno pedesetak radnika.

Generalni direktor Dragan Stamenković konstatovao je da su u vaskrsavanje pogona kapaciteta 60 tona mleka dnevno, uložene milionske sume, od oktobra 2008. kada su postali vlasnici čuvene Mlekare.

- Nismo imali pomoć raznoraznih fondova. Sve što smo uložili dolazi iz vlastitih izvora. Pun obim proizvodnje ostvarićemo krajem marta i početkom aprila iduće godine, kada ćemo uposliti još 100 do 150 radnika. U sirovinsku bazu investiraćemo dogodine još oko dva miliona evra, a na našu farmu na Belim Vodama na Staroj planini, prispeće veliko stado ovaca i koza iz Nemačke - rekao je Stamenković.

Novi moto Mlekare je „Od pradedova do praunuka“. Čuvena Mlekara koja je svojevremeno izvozila u 39 zemalja i čiji se sir jeo u Vašingtonu, držaće se tradicije uz primenu novih tehnologija.

- Prizvodićemo bele sireve, kačkavalj i proizvode od surutke.

- Nećemo biti klasična „flašionica“ mleka, već firma koja radi po „Hasap“ i „Halal“ standardima i veliki izvoznik u EU i u Rusiju. Novčano i na druge načine pomagaćemo našim kooperantima i snabdevati ih rasnim priplodnim malterijalom sa Belih Voda - kaže Stamenković.

Mlekaru je prvo kupio „Unimilk“. Nije ispunila ni jednu jedinu ugovornu obavezu. Slično je bilo i sa slovenačkom „Solventom“. Nisu nisu uložili ništa.

Zaštita geografkog porekla

Dragana Obradović, vlasnica društva „Eko Teman“, radi više decenija u Nemačkoj i kaže da će jedan od koraka biti zaštita geografskog porekla pirotskog sira i kačkavalja, pošto se sad pod oznakom „pirotski“ prodaju sirevi koji nemaju vezu sa ovim krajem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik